Bekijk hele assortiment

Banden wisselen in de zomer en winter

Wanneer het kwik stijgt of daalt is het tijd om je banden te wisselen. Te lang doorrijden op winterbanden in de zomer en andersom levert gevaarlijke situaties op. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is op tijd van bandsoort te wisselen en wat het verschil is tussen zomer- en winterbanden.

Verschil tussen zomer- en winterbanden

Zomer- en winterbanden verschillen van elkaar door de samenstelling van het rubber. Winterbanden hebben een rubbersamenstelling die bij lage temperaturen flexibel blijft. Een winterband heeft ook meer profiel. Doordat het rubber flexibel blijft kan dit profiel zich als het ware aan het wegdek grijpen. Dat geeft je betere grip op een nat, bevroren of besneeuwd wegdek. Winterbanden presteren beter dan zomerbanden wanneer het 7°C of kouder is.

Wanneer banden wisselen

Het is gebruikelijk om je zomerbanden naar winterbanden om te wisselen rond oktober en november. Terug wisselen gebeurt tussen april en mei. De temperatuur heeft effect op de werking, slijtage en de remweg van de banden, daarom is wisselen aan te raden.

Waarom banden wisselen

De banden hebben invloed op de grip en je remweg. Dat heeft te maken met de buitentemperatuur en de rubbersamenstelling. In de zomer heb je op winterbanden een langere remweg dan op zomerbanden. Dit geldt andersom in de wintermaanden:

  • Bij een temperatuur van 7°C of lager en een snelheid van 100 km/u sta je op winterbanden 4 meter eerder stil dan op zomerbanden.
  • Bij sneeuw is bij een snelheid van 50 km/u de remweg maar liefst 28 meter korter op winterbanden dan op zomerbanden. Een aanzienlijk verschil!
  • Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/u is de remweg op zomerbanden 3 meter korter dan op winterbanden. En dit verschil loopt verder op naar mate de temperatuur stijgt!

Kortom, banden wisselen heeft dus een heel groot effect op de rijveiligheid.

Controleer op slijtage

Controleer bij het wisselen altijd op slijtage. Scheuren in de wangen van de band of een versleten profiel kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. De profieldiepte moet minimaal 1,6 millimeter zijn, dit meet je eenvoudig met een bandenprofielmeter.

>> Bekijk alle bandenprofielmeters

Check de bandenspanning

De bandenspanning heeft een grote invloed op de rijveiligheid, grip, slijtage en het brandstofverbruik. De juiste bandenspanning staat aangegeven in het instructieboekje van je auto. Controleer elke twee maanden of er nog genoeg lucht in je banden zit. Bij de meeste tankstations kun je ze gratis oppompen!

>> Bekijk alle bandenspanningmeters

Autobanden schoonmaken

Het wisselen van de banden is een goed moment om ze schoon te maken. Vuil kan het rubber namelijk aantasten wanneer de band niet wordt gebruikt. Gebruik water en speciale banden- en velgenreiniger en laat de banden goed drogen voor je ze opslaat.

>> Bekijk alle banden- en velgenreinigers

Banden opslaan voor een langere levensduur

Op een velgenboom of bandenrek sla je de zomer- en winterbanden compact en veilig op. Ze nemen zo minder ruimte in beslag in je schuur of garage. Ook verlengt het de levensduur. Dek de banden goed af en plaats ze op een droge en niet te warme plek. Met een bandenstift markeer je heel gemakkelijk de positie van de banden. Zo plaats je ze altijd op de juiste positie terug wanneer je van zomer- naar winterbanden wisselt en andersom.

>> Bekijk alle bandenopslagsystemen
>> Bekijk alle bandenstiften

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm