Bekijk hele assortiment

Advies over sneeuwkettingen

Wanneer je naar besneeuwde gebieden in het buitenland rijdt, doe je er verstandig aan om een set sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen en gebieden zijn ze zelfs verplicht. Sneeuwkettingen bieden grip op besneeuwde en beijzelde wegen waardoor ze de rijveiligheid verhogen. In dit artikel lees je meer over waarom, wanneer en hoe je ze gebruikt.

Hoe werken sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn een hulpmiddel bij extreem winterweer zoals sneeuw en ijzel. Wanneer er een dik pak sneeuw op de weg ligt of wanneer de wegen beijzeld zijn, geven de sneeuwkettingen je grip.

Waar plaats je sneeuwkettingen

De sneeuwkettingen plaats je op de wielen waar de aandrijving vandaan komt. Heb je een auto met voorwielaandrijving dan plaats je ze vanzelfsprekend op de voorwielen en bij achterwielaandrijving op de achterwielen. Bij een vierwielaandrijving moeten de sneeuwkettingen dus om alle vier de wielen.

Welke maat sneeuwkettingen heb je nodig

Op de buitenkant van de autoband staat de bandenmaat aangegeven. Deze reeks cijfers kan er als volgt uitzien: 195/65/R14. Het getal achter de R is de inchmaat van de band. Wanneer er geen R in de reeks staat moet je de laatste twee getallen aanhouden als inchmaat. Aan de hand van de getallenreeks op je band kies je vervolgens de juiste sneeuwkettingen. In onze shop staat bij alle producten aangegeven voor welke bandenmaat ze geschikt zijn.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht

In de meeste landen zijn sneeuwketting alleen verplicht wanneer er sneeuw op de weg ligt of wanneer dit wordt aangegeven met een bord. In de volgende Europese landen ben je verplicht om een set sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen:

 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • Italië
 • Tsjechië
 • Slowakije
 • Slovenië
 • Kroatië
 • Zweden
 • Noorwegen
 • Finland

Sneeuwkettingen monteren

Oefen voor je vertrekt een aantal keer met het monteren van de sneeuwkettingen. In de handleiding staat aangegeven hoe dit moet. Of bekijk het onderstaande filmpje van de ANWB.

Rijden met sneeuwkettingen

Ook met sneeuwketting moet je op een rustig tempo door de sneeuw rijden. Je moet daarnaast niet te lang over niet-besneeuwde stukken weg rijden. Het metaal van de schakels slijt dan en je beschadigt het wegdek.

Handige tips voor onderweg

Leg de sneeuwketting in de kofferbak op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Dus niet onder een stapel koffers of skispullen. Leg er ook een paar handschoenen, muts en een hoofdlamp naast. Mocht je de sneeuwkettingen in het donker moeten monteren dan geeft een hoofdlamp je voldoende licht en je hebt je handen vrij. Leg ook een oude deurmat in je kofferbak waarop je kunt zitten als je de sneeuwkettingen monteert.

>> Bekijk het assortiment sneeuwkettingen <<

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm